2022 Yılında Belçika Yaşam Şartları ve Maliyetleri Belçika’nın yaşam koşulları bölgelere ve şehirlere göre değişiklik gösterse de; dünya standartlarındaki birçok ülkeye göre daha iyidir. Belçika’da nüfus, 1..
Belçika’nın yaşam koşulları bölgelere ve şehirlere göre değişiklik gösterse de; dünya standartlarındaki birçok ülkeye göre daha iyidir. Belçika’da nüfus, 1 Kasım 2019’da yapılan sayıma göre 11.515.793 kişidir ve pandemi dahil çeşitli koşullar göz önünde bulundurularak bu sayının 2022 yılı itibariyle 11.703.303 olduğu tahmin edilmektedir.
The Economist Intelligence Unit tarafından 2019 yılında yapılan dünya sıralamasında Belçika, yaşam standartları bakımından 23. sırada yer almıştır. Yüksek hayat standartlarına sahip olan Belçika, yabancı ülke vatandaşları tarafından çalışmak ve yaşamak için tercih edilen ülkeler arasındadır.
Belçika’da yaşam şartları ve masrafları ile ilgili merak edilenleri son 6 yılda Türkiye’den yapılan Belçika vize başvurularında %93,6 başvuru onay oranı ile ile lider pozisyona sahip olan akredite kuruluş Vizem.net’in yetkililerine sorduk.
Belçika’da yaşam şartları çeşitli sektörlerdeki iş imkanları, elverişli çalışma saatleri, sosyal aktivitelerin çeşitliliği ve eğitim sisteminin kaliteli olması gibi etmenler sebebiyle, oldukça gelişmiştir.
Belçika’da bir günlük çalışma saati 9 saat olmakla beraber, çalışanların haftada 40 saat çalışmaları gerekmektedir. Fazla mesai hakkı bulunmayan Belçika’da, yasalara göre fazla mesai süresi günlük en fazla 11, aylık toplam en fazla 50 saat olarak belirlenmiştir.
Belçika’da mesai ücreti, mevcut saatlik ücretin en az %50’sidir; hafta sonu ve resmi tatil günlerinde mesai ücreti mevcut ücretin 2 katı olarak belirlenmiştir.
Belçika’da yıllık izin süresi en az 20 gündür ve bu süre personelin çalışma süresine göre değişiklik göstermektedir. Belçika’da çalışan kadın personeller doğum sürecinde 3 ay doğum iznine, erkekler de 10 günlük ücretli babalık iznine sahip olmaktadır.
2022 yılı itibariyle Belçika’da brüt asgari ücret 1.625 euro, 410 euro vergi kesintisiyle net asgari ücret ise 1.215 eurodur.
Belçika’da iş imkanları çeşitli, işsizlik oranları ise düşüktür. Trading Economics verilerine göre 2022 yılı itibariyle Belçika’daki işsizlik oranı %5,6’dır. Belçika’da iş fırsatlarının en çok olduğu sektörler turizm, tarım, sanayi ve finans sektörleridir.
Belçika’daki iş imkanlarının fazla olduğu şehirler aşağıdaki gibi listelenmiştir.
Belçika’da büyük şehirlerde iş imkanları küçük şehirlere göre daha fazladır.
Belçika’da yaşam standartları oldukça yüksektir. Ceoworld 2020 yılı verilerine göre Belçika, hayat pahalılığı sıralamasında dünya ülkeleri arasında 18. sırada yer almaktadır. Belçika’da alım gücü asgari ücret baz alındığında yüksektir. Asgari ücretle çalışan bir insan Belçika’da yaşam masraflarını kolayca karşılayabilmektedir.
Belçika’da 1 kişinin aylık ortalama yaşam masrafı; ev kirası, market alışverişi ve faturalar dikkate alındığında 700 ile 1.500 euro arasında değişmektedir. Kişilerin yemek ve konaklama stillerine göre aylık ortalama masraf artabilmektedir.
Belçika’da kiralık ev fiyatları ortalama 900 ile 1.400 euro arasında değişmektedir. Belçika’da kiralık ve satılık ev fiyatlarının en yüksek olduğu bölgeler Brüksel ve Beringen bölgeleridir. Brüksel’de stüdyo veya 1+1 dairelerin şehir içindeki kira fiyatları 900 eurodan başlamaktadır; 2+1 ve 3+1 evlerin kira fiyatları ise 1.300 ile 1.500 euro arasında değişmektedir. Belçika’da Brüksel ve Beringen bölgelerinde şehir içindeki evlerin kiraları 1.800 euroya kadar çıkabilirken, küçük bir bölge olan Valon bölgesinde şehir içindeki kiralar ortalama 600 ile 1.000 euro arasında değişiklik göstermektedir.
Belçika market fiyatları şehirlere ve bölgelere değişim göstermektedir. Belçika’da bir kişinin gıda masrafları aylık ortalama 500 ile 700 euro arasında olabilmektedir. Temel gıda ürünlerinden ekmeğin fiyatı Belçika’da 1,68 euro, 1 litre sütün fiyatı 0,91 euro, 1 kilo domatesin fiyatı 2,20 euro, 1 kilo etin fiyatı 14,45 eurodur.
Belçika’daki eğitim masrafları üniversitelerin bulunduğu konuma göre değişiklik göstermektedir. Belçika’daki üniversiteler kayıt için yıllık ortalama 850 euro ücret almaktadır. Belçika’da AB dışından gelen yabancı öğrenciler için harç masrafı yıllık ortalama 4.000 euro civarındadır.
Belçika’da çeşitli yollarla ulaşım sağlanmaktadır. Belçika’da bisikletle, tramvayla ve metroyla ulaşım oldukça yaygındır. Büyük şehirlerde tramvay ve metro kullanılırken; Belçika’nın küçük şehirlerinde daha çok bisikletle ulaşım tercih edilmektedir. Belçika’da 2018 yılından itibaren moBIB seyahat kartı uygulamasına başlanmıştır. MoBIB seyahat kartının fiyatı 5 eurodur ve kart Belçika’nın tüm bölgelerinde geçerlidir.
Belçika’da toplu taşıma bileti 2,50 euro, taksi açılış ücreti 4,95 euro, aylık toplu taşıma kartı 49,10 euro, ve 1 km taksi ücreti 1,96 eurodur. Özel aracı olanlar için Belçika benzin fiyatı 1 litre için 1,43 eurodur. Belçika mazot fiyatları 1,78 eurodan başlamaktadır.
Belçika’ya farkı ülkelerden çalışma, eğitim veya aile birleşimi amaçları doğrultusunda ile gelen vatandaşların 5 yıl geçici oturma izni ile Belçika’da ikamet ettikten sonra Belçika’da kalıcı oturma izni başvurusunda bulunma hakları vardır.
Belçika’ya yerleşmeyi düşünen vatandaşların Belçika oturum izni aldıktan sonra ve bazı kriterleri sağladıkları takdirde, Belçika’da kalıcı ikamet etme hakları bulunmaktadır. Belçika’da kalıcı olmak için Belçika vizesi sahibi vatandaşların belirlenen şartları sağlamaları ve daha sonra Belçika’ya yerleşmek için başvuru yapmaları gerekmektedir.
Belçika’da geçici ve daimi oturma izni olarak iki çeşit oturma izni vardır ve bu izinler Belçika’da 90 günden fazla oturuma izin vermektedir. Belçika oturum izni için gerekli evraklar geçici ve daimi oturma izni için farklılık göstermektedir.
Belçika’da geçici oturma izni almak için oturum izni başvuru formu, pasaport, 2 adet fotoğraf, sağlık sigortası, medeni hali gösteren belge, Belçika’da konaklanacak yerin bir belgesi, maaş bordrosu ve sabıka kaydı gereklidir. Tüm evraklar hazırlandıktan sonra VFS Belçika vize başvuru merkezinden biyometri işlemleri için randevu alınmalıdır. D vizeleri için Belçika vize takip işlemi Konsolosluk aracılığı ile yapılabilmektedir.
Belçika oturum izni şartları kapsamında Belçika’da daima ikamet etmek isteyen vatandaşlar yerel belediyeye başvurup kalıcı oturma hakkı veren belge almak zorundadır.
Belçika bir Schengen ülkesidir ve Belçika oturum izni alındığı takdirde 180 gün içinde 90 günü aşmamak şartı ile diğer Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edilebilmektedir. Belçika’nın da içinde bulunduğu ve Belçika vizesi ile seyahat edilebilen Schengen ülkeleri; Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’dır.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)