Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. Reklam: News Tanıtım

Tekno Cini – Teknocini.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Tüm otomobillere hız sınırı geliyor

Tüm otomobillere hız sınırı geliyor

haber haber -
10 0

Otomobil kazalarının birçoğu aşırı hız nedeniyle meydana geliyor. Hemen her bölgede hız sınırı tabelaları olsa da maalesef bu kurala pek uyulmuyor. Ancak artık bu durum değişecek gibi görünüyor. Avrupa Birliği’nde satılan her yeni otomobil, yakında zamanda akıllı hız asistanı (ISA) olarak bilinen aşırı hız önleme teknolojisine sahip olacak.

Yürürlüğe gire AB yönetmeliği, Avrupa pazarında sunulan tüm yeni otomobil modellerinin bir ISA sistemi içermesi gerektiğini belirtiyor. Bu yönetmelik markaların hâlihazırda satışta olan modellerini kapsamıyor. Ancak Temmuz 2024‘ten itibaren AB’de satılan her yeni otomobilde yerleşik bir aşırı hız önleme sistemi zorunlu olacak.

Buna göre bu sistemler sürücüsünü hız sınırı konusunda sesli bir şekilde uyarabiliyor. Bunun yanı sıra ISA hız sabitleme ile birlikte çalışarak aracın süratini belirleyebiliyor. Ayrıca verilen izne göre yüksek hızlarda motora giden gücü azaltarak otomobilin hız sınırı limitlerine dönmesini sağlayabiliyor.

Avrupa Komisyonu konu hakkında yaptığı basın açıklamasında ise şu ifadelere yer veriyor:

ISA’nın piyasaya sürülmesi, karayolu güvenliği için ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır ve karayolu trafik yaralanmalarını ve ölümlerini önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip. Otomobil üreticiler artık herkes için daha güvenli yollar yaratmak için potansiyel ISA sistemlerini en üst düzeye çıkarabilirler.

Avrupa’daki birçok sürücü hâlihazırda ISA donanımlı araçlar kullanıyor. ISA sistemlerinin zorunlu hale gelmesi ile birlikte kazaların yüzde 26 ila 50 arasında daha az ölümle sonuçlanabileceği belirtiliyor. ISA sistemlerinin ise yüzde 100 verimli çalıştığını söyleyemeyiz. Sistemler bazı durumlarda hız sınırını çok daha düşük ya da yüksek olarak belirleyebiliyor. Ancak bu sistemlerin zorunlu tutulması ile birlikte çok daha tutarlı hâle gelecektir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir